Biografie

Heleen Vlietstra komt uit een familie waar kunst, muziek en onderwijs in de genen zitten. Beide grootvaders waren werkzaam als docent en muzikant. Jan Vlietstra was muziekdocent en Henk Starre was docent Beeldende kunst, kunstschilder en ook actief als klassiek zanger. Dit zorgde bij de daarop volgende generatie voor Heleen’s vader Jos Vlietstra; docent Muziek, daarnaast muzikant en dirigent van twee koren. Meta Starre, de moeder van Heleen verzorgde muzieklessen in het speciaal onderwijs. Zij is daarnaast klassiek zangeres en zingt onder andere in koren waaronder het Rotterdams Barok Ensemble.
Aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam, waar grootvader Henk oudste Alumnus is, volgde Heleen een eerstegraads opleiding als docent Beeldende Vorming en CKV1,2 en 3. Actief als beeldend kunstenaar is onder meer haar broer Wouter een belangrijke inspiratiebron. In 2013 exposeerde zij met ‘Zijn taal is zonder woorden’, portretten van mijn broer, in galerie Gee’71 te Geervliet. 
Daarnaast studeerde zij klassieke solozang bij onder andere Ellen van Etten (Schiedam),  Susanna Waleson (Amsterdam) en Annelies Prins (Schiedam) en heeft zij masterclasses gevolgd bij Constantin Nica. Heleen treedt regelmatig op. Samen met Desiree van Daalen (mezzo-alt) vormt zij het duo Dal Cuore. Uit deze samenwerking is onder meer het cultuureducatieve project ‘Leve de opera’ ontstaan. Een kinderoperavoorstelling voor leerlingen van de basisschool, welke vanaf het schooljaar 2014/ 2015 in productie gaat voor een aantal scholen in het BREStheater te Brielle.
Voor haar bedrijfje Scoperte (Ontdekkingen) ontwikkelt en verzorgt zij diverse, vaak multidisciplinaire lessen op het gebied van haar twee passies; muziek en kunst. 
Daarnaast is zij Cultuurcoördinator voor de basisscholen van de gemeente Zuidplas (Nieuwerkerk a/d IJssel, Moerkapelle, Moordrecht en Zevenhuizen).