Biografie

Heleen Vlietstra komt uit een familie waar kunst, muziek en onderwijs in de genen zitten. Beide grootvaders waren werkzaam als docent en muzikant. Jan Vlietstra was muziekdocent en Henk Starre was docent Beeldende kunst, kunstschilder en tevens actief als klassiek zanger. Dit zorgde bij de daarop volgende generatie voor Heleen’s vader Jos Vlietstra; docent Muziek, daarnaast muzikant en dirigent van meerdere koren. Meta Starre, de moeder van Heleen verzorgde muzieklessen in het speciaal onderwijs. Zij is daarnaast klassiek zangeres en zong onder andere in koren waaronder het Rotterdams Barok Ensemble.
Aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam, waar grootvader Henk ook ooit studeerde, volgde Heleen een eerstegraads opleiding als docent Beeldende Vorming en CKV1,2 en 3. Actief als beeldend kunstenaar is onder meer haar broer Wouter een belangrijke inspiratiebron. 
Daarnaast studeerde zij klassieke solozang bij onder andere Ellen van Etten (Schiedam),  Susanna Waleson (Amsterdam) en Annelies Prins (Schiedam) en heeft zij masterclasses gevolgd bij Constantin Nica. Samen met Desiree van Daalen (mezzo-alt) vormde zij het duo Dal Cuore. Uit deze samenwerking is onder meer het cultuureducatieve project ‘Leve de opera’ ontstaan. Een kinderoperavoorstelling voor leerlingen van de basisschool.
Voor haar bedrijfje Scoperte (Ontdekkingen) ontwikkelt en verzorgt zij diverse, vaak multidisciplinaire lessen op het gebied van haar twee passies; muziek en kunst. 
Daarnaast is zij Cultuurcoördinator voor de basisscholen van de gemeente Zuidplas (Nieuwerkerk a/d IJssel, Moerkapelle, Moordrecht, Zevenhuizen en Oud Verlaat).