Workshops

Scoperte (ontdekkingen) ontwikkelt workshops op het gebied van kunst en muziek met uitstapjes op het gebied van literatuur. Gegeven door een creatieve duizendpoot en vakdocent die graag opera zingt.

Waarom het belangrijk is om met kunst en muziek bezig te zijn?

Heleen: ‘Om anders te leren kijken en luisteren naar de wereld om ons heen. Met de ogen van een kunstenaar of de oren van een componist. Leren door te spelen, te experimenteren, en fouten te durven maken om zo tot nieuwe inzichten te komen en je eigen authentieke kracht te ontdekken.

‘Juffrouw ik wist niet dat ik zo goed was in naaldvilten!’ was een opmerking van een jongetje van 7 uit één van mijn groepen die me opnieuw deed beseffen waarom ik lesgeef. Verborgen talenten leren ontdekken. Kennismaken met cultureel erfgoed.

Ik zie bij mijn jongste broer hoe belangrijk muziek kan zijn. Hij heeft een verstandelijke handicap. Hij kan niet praten maar op muziek reageert hij altijd. Als hij onrustig is en ik voor hem zing wordt hij rustig en luistert hij. Zo maken we contact. Bij gitaar- en pianospel wiegt hij met zijn lichaam. Hij vindt het ritme en de klanken fijn.

Het geven van kunstzinnige en muzikale workshops geeft me ontzettend veel voldoening en leert mij, door de ogen van de leerlingen, ook weer anders kijken. Het is een wisselwerking die belangrijk is voor hoe wij als mensen met elkaar omgaan in de maatschappij. We leren ons verplaatsen in en respect op te brengen voor elkaars zienswijze.’

Voor informatie en boekingen zie Contact